השאירו פרטים לתיאום פגישת ייעוץ ונחזור אליכם בהקדם

X
מהי מלנומה

מהי מלנומה (Melanoma)?

תוכן עניינים

מלנומה ממאירה של העור (Malignant Melanoma of the Skin) היא סוג של סרטן העור המופיע בתאי המלנוציטים המצויים בשכבה הבסיסית של האפדרמיס. סוג זה של סרטן מופיע לרוב בעור ומתחיל בשומה. במקרים נדירים, מלנומה יכולה להתפתח גם מתחת לציפורניים, בעין או ברירית הפה. מלנומה יכולה להופיע בכל אזור בגוף אך הנפוצים הם באזור השוקיים והגב. הסיכוי לחלות במלנומה הוא כ-2 אחוז (גבוה מעט יותר בגברים מבנשים) והוא בין סוגי הסרטן השכיחים ביותר בישראל כאשר כ-2000 חולים חדשים מאובחנים מידי שנה.

מהם גורמי הסיכון למלנומה?

  • גורם הסיכון העיקרי הוא חשיפה לא מבוקרת לקרינת UV שמקורה מן השמש או ממיטות שיזוף.
  • כוויות שמש מרובות בגילאים צעירים.
  • בעלי עור בהיר, שיער אדמוני ועיניים כחולות הינם בעלי סיכוי גבוה יותר לחלות במלנומה מאנשים בעלי גוון עור כהה.
  • בעלי שומות אטיפיות (לא תקינות), גדולות במיוחד או מי שעל עורו מעל 100 שומות.
  • רקע משפחתי, במיוחד קרובים מדרגה ראשונה שחלו במלנומה.
  • מדוכאי חיסון, למשל מושתלי איברים הנוטלים תרופות לדיכוי המערכת החיסונית.

מהם התסמינים של מלנומה?

מלנומה מתחילה לרוב בשינוי בנגע עורי, נגע עורי חדש, או נגע עורי ששינה את צורתו. שומות החשודות כמלנומה מאופיינות על ידי:

  • צורה לא סימטרית
  • גבולות שאינם עגולים
  • צבע בלתי אחיד
  • שומה שקוטרה גדול מ-5 מ"מ
  • שינוי הדרגתי או מהיר באחד מן הפרמטרים הקודמים – שומה שגדלה, התרחבה או שינתה את צבעה.

גרד, דימום או גלד נדירים יותר במלנומה אך יכולים להופיע ולכן במידה וישנו כל שינוי בנגע עורי יש לפנות לבדיקת רופא עור.

כיצד מאבחנים מלנומה?

מלנומה מאובחנת על ידי רופא עור, מומלץ לכל אחד לעבור "בדיקת נקודות" אחת לשנה. במהלך הבדיקה הרופא בוחן את כל הגוף בחיפוש אחר שומות בלתי תקינות. הבדיקה אינה פולשנית ואינה כואבת. במידה והרופא מוצא שומה החשודה כמלנומה הוא יבקש לערוך ביופסיה (דגימה של השומה, עיתים נעשית כחלק מהסרתה המלאה ולעיתים טרם ההסרה). האבחנה הסופית תעשה רק לאחר קבלת תוצאות הביופסיה.

מה ההבדל בין מלנומה ל-BCC ו-SCC?

סרטן העור מסוג BCC (Basal Cell Carcinoma) ו- (Squamous Cell Carcinoma) SCC הם סוגי סרטן עור נפוצים אך בעלי סיכוי נמוך יחסית להתפתח לכדי מחלה גרורותית. כמו כן, הגידול נוטה לצמוח לרוחב ולא מתפתח לעובי הרקמות הסמוכות ברוב המקרים. לעומת זאת, מלנומה מתפתחת לעומק הרקמה והיא בעלת סיכוי גבוה יותר לשליחת גרורות לאיברים מרוחקים. הסרה של גידולים מסוג BCC ו-SCC תעשה בדרך כלל באמצעות ניתוח מוז (Mohs Micrographic Surgery) ובמרבית המטופלים לא ידרשו טיפולים משלימים. מלנומה לרוב לא תוסר בשיטה זו.

מהו הטיפול במלנומה?

הטיפול במלנומה תלוי רבות בשלב בו נמצאת המחלה אך הטיפול הראשוני הוא תמיד הסרה של הגידול. במידת הצורך תוסר גם דגימה של בלוטת הזקיף. במלנומה בשלבים מוקדמים (Melanoma in-situ) לרוב לא ידרשו טיפולים משלימים. במלנומה בשלבים מתקדמים יותר מוצע טיפול אימונולוגי באינטרפרון אלפא (Interferon Alpha) לאחר הסרת הגידול. כיום לא נהוג לתת טיפול כימותרפי כלל מערכתי למלנומה.

מהי הפרגנוזה למי שעבר טיפול במלנומה?

הטיפול בסרטן מסג מלנומה אפקטיבי יותר ככל שהמחלה מאובחנת בשלב מוקדם יותר. המדד החשוב ביותר הצופה את סיכויי ההחלמה הוא עומק חדירת הגידול. כאשר מדובר על מלונה שטחית, לאחר הסרת הגידול סיכויי ההחלמה הם כמעט 100%. ככל שעומק הגידול רב יותר כך סיכויי ההחלמה יורדים עד לכדי 10 אחוז לבד במלנומה בלשב המתקדם ביותר. לכן, אם ישנו חשד כלשהו לנגע עורי, שומה, נקודת חן או שינוי בעור חשוב מאוד לפנות לבדיקה של רופא עור – גילוי מוקדם מציל חיים.

Picture of ד"ר עידו ליסי
ד"ר עידו ליסי

מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית ומנתח Mohs

ד"ר עידו ליסי

ד"ר עידו ליסי

מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית מנתח Mohs