השאירו פרטים לתיאום פגישת ייעוץ ונחזור אליכם בהקדם

X
SCC קרצינומת תאי קשקש

קרצינומת תאי קשקש – Squamous Cell Carcinoma -SCC

תוכן עניינים

גוף האדם בנוי מסוגים רבים של רקמות המורכבות מתאים. במרבית המקרים, התאים מתחדשים ומתחלקים, תא מוחלף בתא חדש והתהליך ממשיך ללא הפרעה. אך במקרים מסוימים, מנגנון ההתחדשות והחלוקה של התאים יוצא משליטה והתוצאה היא תאים שממשיכים להתחלק ללא הפסקה עד לכדי הופעתו של גידול. חלק מן הגידולים הינם שפירים ולא מהווים סכנת חיים בשל העובדה שאין להם את היכולת להתפשט לאיברים אחרים בגוף והם נותרים בעיה מקומית. לעומת זאת, גידולים ממאירים או סרטניים מחזיקים ביכולת לשלוח גרורות לאיברים אחרים ולגרום למחלה מורכבת ואף מסכנת חיים. אחד מן הסוגים הנפוצים ביותר של סרטן העור הוא סרטן מסוג SCC המתפתח בתאי הקשקש.

מה זה תא קשקש?

העור האנושי מורכב משתי שכבות עיקריות: השכבה החיצונית שהיא האפידרמיס והשכבה הפנימית שהיא הדרמיס. לעור תפקידים רבים וביניהם הגנה מפני קרינת השמש וזיהומים, יצירת ויטמין D ושמירה על חום הגוף. תאי קשקש או Squamous Cell הם תאים הממוקמים בסמוך לפני שטח העור ואחראים על יצירת קרטין (Keratin).

מה הוא SCC?

SCC הם ראשי תיבות של Squamous Cell Carcinoma  – קרצינומת (מן היוונית: karkinos – סרטן, oma – גדילה) של תאי הקשקש. הוא הסרטן העור השני הנפוץ ביותר בשכיחותו, הסיכוי לפתח סרטן עור מסוג זה עבור האדם הממוצע הוא כ-10%. SCC מופיע בעיקר באזורים החשופים לשמש כמו עור הפנים והזרועות אך יכול להופיע גם באזורים אחרים בגוף כגון הריאות, הוושט או חלל הגרון.

האם SCC מסוכן? אגרסיבי?

SCC נחשב לאגרסיבי יותר מ-BCC (קרצינומת תאי הבסיס – Basal Cell Carcinoma – BCC) אך פחות אגרסיבי מסוגי סרטן אחרים הנוטים לשלוח גרורות בסיכון גבוה כגון מלנומה למשל. שיעור המקרים בהם SCC שולח גרורות לבלוטות הלימפה ואיברים אחרים הוא כ-4-5% וזאת בנוסף לנזק רב העלול להיגרם לרקמות באזור הגידול. ככל שהנגע גדול יותר כך עולה הסיכוי להימצאותן של גרורות באיברים אחרים. מכאן, כל מקרה של SCC חייב טיפול מידי על מנת לעצור את התפשטות הסרטן. כמובן שככל שהאבחון נעשה בשלב מוקדם יותר כך הטיפול יהיה שמרני יותר וסיכויי ההחלמה טובים יותר.

מהם גורמי הסיכון לסרטן מסוג SCC?

גורמי הסיכון לסרטן מסוג זה כוללים:

  • חשיפה מרובה ובלתי מוגנת לקרינת השמש (UV) היא הגורם העיקרי לתחלואה ב-SCC.
  • שימוש במיטות שיזוף הפולטות קרינת UV.
  • מערכת חיסונית מוחלשת בשל תרופות מדכאות חיסון או מחלה מערכתית.
  • מושתלי איברים מוצקים הנוטלים תרופות לדיכוי המערכת החיסונית נמצאי בסיכון גבוה במיוחד להתפתחותו של סרטן מסוג SCC.
  • צלקות, דלקות עור משניות לכוויות, היסטוריה של זיהומים כרוניים של העור וכד'.
  • סרטן עור בעבר (מלנומה או (BCC.
  • היסטוריה משפחתית של סרטן העור.
  • עור בהיר.
  • צריכת מוצרי טבק.
  • מצבים טרום סרטניים כגון קרנת עור אקטינית (פירוט בהמשך).
  • גברים מאובחנים ב-SCC בשיעור גבוה מזה של נשים.
  • מרבית המקרים מתרחשים באנשים מעל גיל 50.
  • זיהום HPV (פפילומה).
  • חשיפה מרובה לארסן.
  • חשיפה מרובה לחומרים מסרטנים כגון נפט, עשן סיגריות ופיח.
  • חשיפה לקרינה מייננת.
  • בעלי תסמונות גנטיות הגורמות לרגישות מוגברת לנזקי קרינת UV.

איך נראה SCC? מהם "הדגלים האדומים"?

SCC הוא בעיקר סרטן של העור הנוטה להופיע לרוב באזורים החשופים לקרינת השמש אך הוא יכול להופיע בכל אזור אחר בגוף. המאפיינים של SCC כוללים אחד או יותר מן הבאים:

  • גוש או בליטה בעור הגדלים במהירות, לרוב עם כיב במרכז, שוליים נוקשים והילה אדמומית.
  • יבלת המכוסה בשכבה קליפתית דקה.
  • אזור עורי מחוספס, בגוון כהה מסביבתו.
  • גידול מדמם או מגליד שאינו מתרפא.
  • פצע שאינו נרפא או נגע בציפורן.
  • פצע או כיב המופיע בצלקת ישנה.

הנגע יכול לגרד, לדמם, להיות מלווה בתופעות עוריות אחרות או שלא. חשוב לזכור כי המראה של קרצינומת תאי קשקש יכולה להשתנות מאדם לאדם ולה צורות רבות. לכן, יש לבדוק כל נגע עורי חדש, נגע שעבר שינוי לאחרונה או תופעה עורית אחרת על ידי רופא עור שיוכל לקבוע בוודאות האם מדובר ב-SCC.

מהם התסמינים של SCC?

בשלבים הראשוניים, רוב הנגעים של סרטן מסוג SCC אינם סימפטומטיים כלומר הם אינם מורגשים, לא מופיע כאב ואין השפעה על ההרגשה הכללית, תחושת חולי וכן הלאה. בשלבים מתקדמים יותר, יכול להופיע כאב או נימול בעקבות חדירת הגידול לעצב. אך במרבית המקרים למעשה, אין כל סימפטום למעט הנגע עצמו. לכן, ישנה חשיבות מכרעת באבחון מוקדם של כל נגע עורי חשוד, שינוי בנקודת חן או צלקת על ידי רופא עור מיומן ומנוסה. במקרה של SCC בדיקה תקופתית (אחת לשנה, בתדירות גבוהה יותר עבור מי שנמצא בקבוצת סיכון) יכולה למזער את הנזק הקוסמטי הנגרם על ידי הגידול ולקצר את משך וחומרת הטיפולים הדרושים למיגור הסרטן. יתרה מכך, גילוי מוקדם יכול להציל חיים שכן סרטן מסוג זה עשוי לחדור לרקמות סמוכות ואף לשלוח גרורות לבלוטות הלימפה ולאיברים אחרים.

מה היא מחלת בואן?

מחלת בואן (Bowen's Disease) היא מצב בו תאי סרטן קשקשיים מתרבים בשכבה העליונה של העור, האפידרמיס ואינם חודרים אל הדרמיס, השכבה הפנימית. הנגע העורי מופיע ככתם אדום, קשקשי ויבש הדומה במקרים רבים לפסוריאזיס או אקזמה. המחלה מסווגת לפעמים כסרטן מקומי (In situ)   או כמצב טרום סרטני. כאשר הגידול אינו מטופל הוא יכול להתפתח לכדי SCC פולשני.

מה היא קרנת עור אקטינית והאם היא מעלה את הסיכון ל-SCC?

קרטוזה אקטינית (Actinic Keratosis) או קרנת עור היא נגע עורי שכיח הנגרם כתוצאה מחשיפה מרובה לקרינת השמש או שימוש רב במיטות שיזוף הפולטות קרינת UV. הנגע מופיע ככתם בעל גוון אדום, פיגמנטי, ורוד או לבן בעל מרקם מחוספס וגס, יבש וקשקשי. פעמים רבות קל יותר להרגיש את הנגע מאשר לראות אותו בבירור. קרטוזה אקטינית מופיעה באזורים החשופים בגוף ובעיקר במחשוף, בפנים, בקרקפת ובידיים. מי שסובל מקרטוזה אקטינית נמצא בסיכון מוגבר ל-SCC  כאשר כ-5 עד 10% מהמקרים מתפתחים ל-SCC. כשהאבחון נעשה בשלב מוקדם ניתן לעצור את החמרתם של הנגעים ולמנוע את התפתחותם לכדי סרטן העור.

מה זה קרטואקנטומה והאם מדובר ב-SCC?

קרטואקנטומה (Keratoacanthoma) הוא נגע עורי הגדל במהירות תוך מספר ימים או שבועות ומופיע לרוב באזורים החשופים לקרינת השמש. גודלו של הנגע הוא בין 1.5 ל-3 ס"מ כך שמדובר בגידול בולט. הנגע מורם מעל פני העור, צורתו כשל כיפה, סימטרי ומוקף בטבעת בגוון אדום המצביעה על עור מודלק באזור, במרכז הנגע שקע קשקשי. כ-20% מן המקרים של קרטואקנטומה מערבים גם SCC ומכיוון שישנה אי בהירות אבחונית בין השניים לרוב מתייחסים לנגעים אלו כ-SCC מבחינת הגישה הטיפולית.

איך מאבחנים SCC?

SCC מאובחן על ידי רופא עור על פי הסימנים הקליניים המאפיינים סרטן מסוג זה. במקרים רבים, הפניה אל הרופא נעשית בשל נוכחות של נגעים טרום סרטניים כגון קרטוזה אקטינית. האבחון נעשה בעזרת דרמסקופיה, טכניקה בה הרופא עושה שימוש במכשיר אופטי המאפשר לראות את שכבות העור העמוקות, הבדיקה אינה פולשנית. במידה והרופא חושד כי הנגע דורש בירור נוסף הוא יבקש לערוך ביופסיה – לקיחת דגימה מן הגידול העורי. הדגימה נשלחת למעבדה לאבחון אופי התאים שנדגמו. בדיקת המעבדה יכולה לאשר או לשלול את קיומו של SCC וכן את סיווגו.

בדיקה נוספת המשמשת ככלי עזר לבחון וניטור של קרצינומת תאי קשקש היא בדיקת דם לגילוי SCCA – אנטיגן שריכוזו בדם עולה כאשר מתרחש תהליך סרטני של תאי הקשקש. הבדיקה היא בדיקת דם סטנדרטית היכולה לעזור לרופא באבחון SCC והערכת יעילות הטיפול בגידול ראשוני. בנוסף, עלייה ברמת האנטיגן בדם יכולה להיות סימן להישנותו של גידול SCC שטופל בעבר.

SCC המצריך בירור אונקולוגי

במקרים בהם מדובר על נגע גדול במיוחד (מעל 3 ס"מ ויותר, SCC יכול להגיע לממדים משמעותיים ללא טיפול) או כאשר בדיקות המעבדה מצביעות על תאים סרטניים בעלי מאפיינים אגרסיביים, כאשר הנגע מופיע באיבר בעל סיכון גבוה ל-SCC אגרסיבי או כשישנו חשד אחר למחלה גרורותית, יהיה צורך בבירור נוסף הכולל ביצוע אולטרסאונד ו/או PET CT. במקרים אלו רופא העור יערב גם אונקולוג ותיקבע תוכנית טיפולית משולבת למיגור הגידול המקומי לצד טיפולים משלימים במחלת הסרטן המפושטת (עוד על טיפול ב-SCC במצב מתקדם בהמשך).

איך מטפלים ב-SCC?

הטיפול בסרטן מסוג SCC תלוי בדרגת החומרה שלו – גודלו של הנגע, סיווגו והאם הוא התקדם לשלב גרורתי או נותר מקומי. ככל המדובר בגידול מקומי סטנדרט הטיפול הוא הסרה של הנגע בניתוח ללא התערבות נוספת. כאשר ניתוח אינו אפשרי ימליץ רופא העור על שיטות אחרות למיגור הגידול. סוג הניתוח וטיבו נקבעים על ידי הרופא בהתאם למיקום הגידול, גילו ובריאותו הכללית של המטופל, מעורבות של איברים סמוכים ופרמטרים נוספים כגון אחוזי הצלחה משוערים ושמירה על אסתטיקה.

טיפולים כירורגיים

הסרה/כריתה סטנדרטית של הנגע בניתוח – Standard excision

הפרוצדורה הנפוצה ביותר להסרה של גידול סרטני מסוג SCC היא בכריתה כירורגית. הגידול מוסר מן העור עם שוליים של כ-4 ס"מ מכל כיוון, החתך הניתוחי נסגר בתפרים. הרקמה נשלחת לבדיקת מעבדה אשר תקבע אם שולי הגידול שהוסר כוללים תאים סרטניים או לא. במידה ושולי הגידול נקיים לרוב לא יהיה צורך בטיפול נוסף. אך כאשר מתגלים תאי סרטניים בשולי הרקמה שהוסרה יהיה צורך בבירור נוסף והמשך טיפול. כריתה כירורגית מתאימה לטיפול בעיקר בנגעים קטנים אם כי ניתן לטפל גם בגידולים גדולים יותר כאשר במרבית המקרים יהיה צורך בהשתלת עור לשיקום האזור שנותח. אחוזי ההצלחה של כריתה כירורגית הם כ-95%.

הסרה בניתוח באמצעות אלקטרו-כירורגיה C&E (Electrodesiccation and curettage)

בשיטה זו עושים שימוש במחט או לולאה חשמלית בעזרתה מסירים את הנגע העורי. לאחר ההסרה, הרופא משתמש בחום או חומר כימי כדי לעצור את הדימום באזור שנותח ולמגר את התאים הסרטניים. הסרת גידול בעזרת אלקטרו-כירורגיה מתאימה במיוחד לנגעים קטנים הנמצאים באזורים רגישים מבחינה אסתטית כגון הפנים שכן לרוב, התוצאות הקוסמטיות מצוינות. אחוזי ההצלחה של הסרת נגע מסוג SCC בשיטה זו עומדים על כ-95%.

ניתוח מוז (נקרא גם מוהס/מוהז) – Mohs micrographic surgery

פרוטוקול כירורגי להסרה של נגעים סרטניים במהלכו מוסר הנגע יחד עם שוליים קטנים מאוד תחת וסביב הגידול. הרקמה שהוסרה נשלחת לבדיקה פתולוגית בזמן אמת, אם הבדיקה מגלה תאים סרטניים בשולי הגידול הכירורג יבצע הסרה נוספת אשר תישלח גם היא לבדיקה וכך עד למיגור מלא של התאים הסרטניים באזור שנותח. במרבית המקרים ניתן לבצע ניתוח מוז בהרדמה מקומית בלבד. שיטה זו מתאימה במיוחד להסרה של נגעים סרטניים באזורים בעלי השפעה אסתטית רבה וכאלו בהם אין רקמה מרובה בשולי הגידול למשל השפתיים, העפעפיים ואברי המין. עם זאת, בניתוח מוז מסירים גם גידולים גדולים וגם גידולים חוזרים. נכון להיום, הסרת נגע סרטני בניתוח מסוג זה היא הדרך היעילה ביותר לוודא כי כל התאים הסרטניים אכן הוסרו, אחוזי ההצלחה של השיטה עומדים על כ-99% (!).

טיפולים שאינם כירורגיים

  • טיפול בקרינה – קרינה ממוקדת משמשת להרס תאים סרטניים המתגלים בעור. שיטה זו מתאימה במיוחד למטופלים מבוגרים מאוד או כאלו שאינם יכולים לעבור הליך כירורגי בשל מצב בריאותי קיים. יעילות הטיפל עומדת על כ-90%. יחד עם זאת, ישנו סיכון בחשיפה לקרינה שיש לקחת בחשבון לצד השפעות קוסמטיות כתוצאה מההליך.
  • טיפול בהקפאה של הנגע – באמצעות חנקן נוזלי ניתן להרוס את הנגע העורי. האזור למעשה מוקפא על ידי החנקן ולאחר זמן ייווצר פצע וגלד. טיפול בהקפאה מתאים לנגעים שטחיים וקטנים ומוצע לרוב למי שאינו יכול לעבור הליכים כירורגיים שכן אחוזי ההצלחה הם 85% בלבד.
  • טיפול פוטו דינמי – אפליקציה של חומרים המעלים את הרגישות לקרני אור תוך שימוש במקור אור או ללא. שיטה זו מתאימה בעיקר לגידולים המופיעים מעל העצמות.
  • טיפולים טופיקליים – משחות כימותרפיות או תומכות מערכת החיסון באפליקציה ישירה על העור.

טיפולים בסרטן מסוג SCC במצב מתקדם

קרצינומת תאי קשקש עשויה להתפתח לכדי מחלה גרורתית בכ-4% מן המטופלים במידה והיא אינה מאובחנת בשלב מוקדם. מצב זה מסכן חיים וידרוש הן בירור מקיף יותר והן טיפולים משלימים מעבר להסרתו של הגידול. במקרים אלו, האופציות הטיפוליות כוללות טיפול בקרינה למיגור התאים הסרטניים, טיפולים כימותרפיים או אימונותרפיה. גידול מסוג SCC ידרוש טיפול נוסף מעבר להסרתו במקרים הבאים:

  • כאשר הגידול התפשט באופן נרחב.
  • כאשר ישנה מעורבות של בלוטות הלימפה.
  • במקרים בהם התגלו גרורות באיברים אחרים.
  • גידול שחזר.
  • כאשר הגידול אינו מגיב לטיפולים סטנדרטיים.

מהי תקופת ההחלמה מניתוח להסרת נגע SCC?

תקופת ההחלמה מניתוח להסרת נגע מסוג SCC תלויה במידה רבה בסוג הניתוח, גודלו של הגידול שהוסר, האזור בו מבוצע הניתוח והיקפו, מצבו הבריאותי של המטופל, קצב ההחלמה האינדיווידואלי והליכים משלימים אם אלו נדרשים (כגון השתלת עור). ככל המדובר בניתוחים לסרת נגעים קטנים, ההתאוששות לרוב מהירה וההחלמה קצרה, מרבית המטופלים יכולים לשוב לשגרת חייהם כבר בבוקר לאחר הניתוח (באישור הרופא כמובן).

עם זאת, במידה ומדובר על ניתוח נרחב תיתכן תקופת החלמה ארוכה יותר של שבוע ועד למספר שבועות. כמו כן, טיפול בסרטן מסוג SCC במצב מתקדם ידרוש התייחסות נוספת מעבר להסרת הגידול כך שתקופת הטיפולים עצמם ארוכה יותר וכך גם ההחלמה. משך הטיפולים ייקבע על ידי הרופא וההחלמה תלויה מאוד בסוג הטיפולים שנבחרו, מצבו הבריאותי הכללי וגילו של המטופל.

מהן ההוראות לאחר הטיפול?

לאחר הסרת הגידול יש לפעול על פי הוראות הרופא בכל הנוגע להיגיינה פוסט-כירורגית, ליטול תרופות אם אלו נרשמו ולאפשר לגוף לנוח ולהחלים. בנוסף, על מנת מזער את הישנותו של הסרטן ולשמור על העור מפני נזק נוסף יש להקפיד על מספר דברים:

  • בדיקה עצמית קפדנית לאיתור נגעים עוריים חדשים תוך שימת לב יתרה לאזור ממנו הוסר הגידול.
  • להקפיד להגיע לכל פגישות המעקב אצל רופא העור.
  • להימנע ככל הניתן מחשיפה לשמש ושימוש בקרם הגנה גם בצל וגם בחורף.
  • אין להשתמש במיטות שיזוף.

מהי הפרוגנוזה עבור מי שאובחן עם סרטן SCC?

סיכויי ההחלמה של מי שאובחן עם SCC מצוינים כאשר הגידול מוסר בשלבים מוקדמים, לרוב ההחלמה מהירה ואין תופעות לוואי יוצאות דופן. במקרים נדירים בהם הסרטן אינו מאובחן בזמן, סיכויי ההחלמה, משך הטיפול ואופיו ומידת הצלחתו תלויים רבות בדרגת החומרה של המחלה. לכן, כל נגע עורי חשוד יש לבדוק ללא דיחוי על ידי רופא עור מנוסה ומיומן – גילוי מוקדם ייקצר משמעותית את משך  הטיפולים ויעלה את סיכויי ההחלמה.

תשובות לשאלות נפוצות:

מה ההבדל בין SCC ל-BCC?

Basal Cell Carcinoma – BCC הוא סרטן עור נפוץ המתפתח בתאי הבסיס הנמצאים באפידרמיס, השכבה החיצונית של העור. מדובר על סרטן הגדל לאט ואינו נוטה להתפשט לרקמות סמוכות או לשלוח גרורות לאיברים אחרים אלא במקרים נדירים מאוד (כ-1-2% מהמטופלים בלבד). לעומת זאת, SCC נחשב לבעל פוטנציאל גבוה יותר לשליחת גרורות במיוחד לבלוטות הלימפה. שיטות הטיפול ב-BCC זהות לאלו של SCC ומתמקדות בהסרת הנגע העורי.

האם סרטן תאי קשקש כואב?

בקרצינומה של תאי הקשקש, בדומה לסוגי סרטן עור אחרים מופיעים מעט מאוד תסמינים אם בכלל – המטופל לא מרגיש כאב או אי נוחות, אין תסמינים מערכתיים כגון תחושת חולי או עליה בחום הגוף. בשלבים מתקדמים של סרטן BCC הנגע העורי עשוי להתפתח לכיב שעלול לגרום לאי נוחות מסוימת במיוחד אם הגידול חדר לעצב. אך מרבית המקרים של סרטן עור מסוג זה מתגלים אך ורק בבדיקה של העור על ידי רופא עור, רק כאשר הרופא מזהה נגע החשוד כ-SCC.

האם הסרטן יכול לחזור לאחר הטיפול?

מי שאובחן בעבר עם SCC נמצא בסיכון מגובר לחלות בו שוב בטווח של 5 שנים גם כאשר הטיפול נעשה כהלכה. לכן, ישנה חשיבות מכרעת להתמדה בפגישות המעקב אצל רופא העור והקפדה יתרה על זהירות בחשיפה לקרינת השמש. החדשות הטובות הן שכיום, גם במקרים בהם הסרטן חוזר ישנם טיפולים חדשניים הכוללים הליכים כירורגיים מתקדמים ותרופות ביולוגיות בעלות אחוזי הצלחה מצוינים.

ד"ר עידו ליסי

ד"ר עידו ליסי

מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית | 
מנתח Mohs

ד"ר עידו ליסי

ד"ר עידו ליסי

מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית מנתח Mohs