השאירו פרטים לתיאום פגישת ייעוץ ונחזור אליכם בהקדם

X
קרצינומת תאי הבסיס – Basal Cell Carcinoma – BCC

קרצינומת תאי הבסיס – Basal Cell Carcinoma – BCC

תוכן עניינים

רקמות הגוף בנויות מתאים, הם מתחדשים ומתחלקים כל העת ובמרבית הזמן ללא כל הפרעה. תא מוחלף בתא, רקמה מתחדשת והתהליך ממשיך וממשיך. אך במקרים מסוימים מנגנון החלוקה התאית יוצא משליטה והתאים ממשיכים להתחלק ללא בקרה עד להיווצרות גוש – הרי הוא גידול. ישנם גידולים שפירים שלא מהווים סכנת חיים מכיוון שאין להם את היכולת להתפשט לאזורים אחרים בגוף. גידולים ממאירים או סרטניים לעומת זאת מתאפיינים בדיוק ביכולת זו. אחד מן מסוגים הנפוצים ביותר של גידול סרטני הוא סרטן העור מסוג BCC המופיע בתאי הבסיס של העור.

מה זה תא בסיס (Basal Cell)?

העור הוא האיבר הגדול ביותר בגוף האדם, יש לו תפקידים רבים כולל הגנה מפני זיהומים וקרינת השמש, יצירת ויטמין D ושמירה על חום גוף קבוע. העור מורכב משתי שכבות עיקריות והן: אפידרמיס השכבה החיצונית ודרמיס שהיא השכבה הפנימית. בבסיס האפידרמיס נמצאת שכבת תאים עגולים הנקראים Basal Cells או תאי בסיס.

מה הוא BCC?

BCC הן ראשי תיבות של Basal Cell Carcinoma – קרצינומת (מן היוונית: karkinos – סרטן, oma – גדילה) תאי הבסיס. כ-80% ממקרי סרטן העור שאינם מלנומה מאובחנים כ-BCC והסיכון לפתח סוג זה של סרטן עבור האדם הממוצע הוא כ-20% כך שמדובר בסרטן נפוץ ביותר. BCC יכול להופיע בכל אזור בעור אך הוא שכיח במיוחד באיברים החשופים רבות לקרינת השמש כגון הפנים והזרועות.

האם BCC מסוכן? אגרסיבי?

ככל הנוגע לסוגי סרטן בכלל וסרטן העור בפרט, BCC נחשב לסוג סרטן שאינו אגרסיבי. במרבית המטופלים מדובר על נגע מקומי בלבד שכן סרטן מסוג זה אינו נוטה לשלוח גרורות. כמובן שאין זה אומר שמדובר בנגעים שניתן להשאיר ללא טיפול. כל מקרה של BCC חייב טיפול מחשש לגרימת נזק לרקמות סמוכות וכן, בשל מקרים נדירים וחריגים בהם הסרטן מתפשט לאיברים אחרים בגוף (1-2 אחוזים מן המקרים) ומהווה סכנת חיים. בנוסף, BCC עשוי לגרום לנגעים הפוגעים באסתטיקה של העור במיוחד אם מדובר על נגע בפנים. כמובן שככל שהאבחון נעשה בשלב מוקדם יותר כך הטיפול שמרני יותר וסיכויי ההחלמה גדלים.

מהם גורמי הסיכון לסרטן BCC?

גורמי הסיכון לסרטן מסוג זה כוללים:

  • חשיפה בלתי מבוקרת ובלתי מוגנת לקרינת השמש (UV) הוא הגורם העיקרי לתחלואה ב-BCC.
  • שימוש במיטת שיזוף הפולטת קרינת UV.
  • היסטריה של סרטן העור בעבר.
  • היסטוריה משפחתית של סרטן העור.
  • עור בהיר. 
  • גברים נוטים לחלות ב-BCC יותר מנשים (אם כי בשנים האחרונות חלה עליה בתחלואה בקרב נשים).
  • מרבית המקרים מתרחשים באנשים מעל גיל 50.
  • דלקות עור משניות לכוויות, זיהומים כרוניים של העור, צלקות וכדומה.
  • חשיפה לקרינה מייננת.
  • מדוכאי חיסון.
  • בעלי מוטציות גנטיות נדירות הגורמות להופעת נגעים וגידולים בעור מגיל צעיר.

מהם "הדגלים האדומים"? איך נראה BCC?

BCC הוא סרטן של העור, הוא נראה לעין כנגע עורי עם מאפיינים היכולים להזכיר אקזמה או פסוריאזיס או לכלול אחד או יותר מן המאפיינים הבאים:

  • פצע שלא מחלים ונשאר פתוח, יכול גם לדמם או לכלול הפרשה מוגלתית.
  • אזור אדום ומגורה.
  • בליטה לא סדירה בעור, יכולה להופיע כוורודה או שקופה, לבנה או אדומה.
  • גידול מורם בגוון וורוד, בדרך כלל עם גבולות אסימטריים, לפעמים עם כלי דם במרכזו.
  • נגע דמוי צלקת במראה שעוותי, לבן או צהבהב, נראה מתוח ומבריק.

הנגעים יכולים לדמם, לגרד, להיות מלווים בקשקשת ותופעות עוריות אחרות או שלא. לכן, חשוב מאוד לבדוק כל נגע עורי חשוד, נגע שעבר שינוי לאחרונה או הופיע פתאום שכן ל-BCC צורות רבות ורק רופא עור יכול לקבוע בוודאות את אופי הנגע והאם מדובר ב-BCC או לא.

מהם התסמינים של BCC?

מרבית הנגעים של BCC אינם סימפטומטיים כלומר, הם לא כואבים, הסרטן אינו משפיע על ההרגשה הכללית, אין עלייה בחום הגוף למשל או תחושת חולי כלשהי, אין כל סימפטום מעבר לנגע עצמו. לכן, ישנה חשיבות מכרעת לבדיקות תקופתיות (אחת לשנה, בתדירות גבוהה יותר למי שנמצא בקבוצת סיכון) של כל העור על ידי רופא עור מיומן ומנוסה וכמובן, פניה אל רופא עור כאשר ישנו שינוי בנקודת חן או נגע עורי חשוד אחר. אבחון מוקדם של סרטן העור יכול להציל חיים! במקרה של BCC, מכיוון שהוא אינו נחשב לאגרסיבי, בכוחו של גילוי מוקדם למזער את הנזק שהסרטן גורם לרקמות, את הפגיעה האסתטית ולקצר את משך וחומרת הטיפולים הנדרשים למיגורו.

כיצד מאבחנים BCC?

האבחנה הראשונית נעשית על ידי רופא עור על פי הסימנים הקליניים המאפיינים נגעים של סרטן מסוג BCC. מרבית הנגעים מאובחנים בדרמסקופיה, טכניקה בה הרופא עושה שימוש בציוד אופטי כדי לראות את שכבות העור העמוקות, הבדיקה אינה פולשנית. כאשר הרופא סבור כי נגע מסוים דורש בירור נוסף הוא יבקש לערוך ביופסיה במהלכה נלקחת דגימה קטנה מן הנגע. הדגימה נשלחת למעבדה לאבחון אופי התאים שנדגמו. לאחר מכן ניתן לאשר או לשלול בביטחון האם מדובר על נגע שפיר, BCC או שמא סוג אחר של סרטן העור.

כיצד מטפלים ב-BCC?

סטנדרט הטיפול בסרטן BCC כיום הוא הסרה של הגידול באמצעים כירורגיים, רק במקרים בהם הליך ניתוחי אינו אפשרי הרופא ימליץ על שיטות אחרות. ההחלטה בדבר סוג ההליך הכירורגי וטיבו מתקבלת על ידי הרופא בהתאם למיקום הגידול, גודלו, גילו ומצבו הבריאותי הכללי של המטופל ופרמטרים נוספים כגון תוצאות אסתטיות ואחוזי הצלחה צפויים.

טיפולים כירורגיים

הסרה/כריתה סטנדרטית של הנגע בניתוח – Standard excision

כריתה של הרקמה הסרטנית בניתוח מסורתי, זו היא השיטה הנפוצה ביותר להסרה של נגע סרטני מסוג BCC. הנגע מוסר עם שולי עור בריא של כ-4 מ"מ לכל צד (בבחינת משנה זהירות). החתך הניתוחי נסגר בתפרים והרקמה שהוסרה נשלחת לבדיקה פתולוגית. הבדיקה תקבע אם אכן שולי הנגע שהוסר נקיים מתאים סרטניים. תוצאות הבדיקה מתקבלות ברוב המקרים לאחר מספר ימים. במידה ושולי הנגע שהוסר אכן כוללים תאים סרטניים יש צורך בבירור נוסף והמשך טיפול. בשיטה זו מטפלים בעיקר בנגעים קטנים אך ניתן לטפל גם בנגעים גדולים יותר יחד עם השתלת עור. אחוזי ההצלחה של ההליך עומדים על כ-95%.

הסרה בניתוח באמצעות אלקטרו-כירורגיה C&E (Electrodesiccation and curettage)

בעזרת מחט או לולאה חשמלית, הנגע העורי מוסר. לאחר מכן, משתמשים או בחום או בחומר כימי כדי למגר את התאים הסרטניים באזור הגידול ולעצר את הדימום הנוצר בעת הסרת הנגע. שיטה טיפולית זו מתאימה מאוד לנגעים קטנים ובמיוחד כאלו הנמצאים באזורים בולטים מאוד המשפיעים על האסתטיקה שכן לרוב, היא מספקת תוצאות קוסמטיות מצוינות. אחוזי ההצלחה של ההליך עומדים על כ-95%.

ניתוח מוז (נקרא גם מוהס/מוהז) – Mohs micrographic surgery

הליך כירורגי להסרה של נגעי BCC במהלכו מוסר הגידול עצמו יחד עם שוליים מזעריים סביב הגידול ותחתיו. שולי הגידול נבדקים במעבדה הסמוכה לחדר הניתוח בזמן אמת, אם מתגלים תאים סרטניים מבוצעת הסרה נוספת של רקמה ובדיקה שלה במעבדה וכך עד להגעה לשוליים נקיים מתאי סרטן. הניתוח מבוצע לרוב בהרדמה מקומית בלבד. שיטה זו מומלצת לכל סוגי הגידולים ובמיוחד לגידולים המופיעים באזורים רגישים מבחינה אסתטית וכאלו בהם אין רקמה רבה סביב או תחת הגידול כגון השפתיים, עפעפיים, איברי המין והאף. כמו כן, ניתוח מוז משמש גם להסרה של גידולים גדולים במיוחד או גידולים חוזרים. כיום, זו היא השיטה היעילה ביותר להסרה של נגע סרטני מסוג BCC כאשר סיכויי הריפוי הם כ- 99%(!).

טיפולים שאינם כירורגיים

  • טיפול בקרינה – ניתן להשתמש בקרינה ממוקדת על מנת להרוס גידולים סרטנים של העור. לרוב, ישרשו מספר טיפולים על מנת להגיע לתוצאה הרצויה. יש לציין כי שיטה זו מתאימה בעיקר לגידולים שלא ניתן לטפל בהם בהסרה כירורגית או לבני גיל הזהב שאינן יכולים מסיבות רפואיות לעבור ניתוח. סיכוי ההצלחה של ההליך עומדים על כ-90% אך יש לקחת בחשבון את הסיכונים שבחשיפה לקרינה ושינויי קוסמטיים שעלולים להיווצר בעקבות ההליך.
  • טיפול בהקפאה – שימוש בחנקן נוזלי על מנת להרוס את הגידול. הנגע ושולי הנגע מוקפאים ולמעשה נוצר פצע שמגליד וינשור עם הזמן. הטיפול מתאים לנגעים קטנים ושטחיים מאוד ועבור מי שסובל מבעיות קרישה או מי שמצבי הבריאותי לא מאפשר לו לעבור הליכים כירורגיים. סיכויי ההצלחה של הליך זה הם כ-85%.
  • טיפול פוטו דינמי – בשיטה זו משתמשים בחומרים המעלים את הרגישות לאור יחד עם מקור אור על מנת למגר את הגידול הסרטני. השיטה מתאימה בעיקר לגידולים קטנים וכאלו שהתפתחו מעל עצם.
  • טיפול טופיקלי – משחות הנמרחות על הנגע הסרטני, כימותרפיות או תומכות מערכת החיסון.
  • טיפולים ביולוגיים ב-BCC במצב מתקדם – כיום ישנן תרופות ביולוגיות שאושרו לשימוש במקרים נדירים מאוד של קרצינומת תאי בסיס במצב מתקדם או כאשר טיפולים אחרים לא צלחו.

מהי תקופת ההחלמה מניתוח להסרת נגע BCC?

החלמה מניתוח BCC תלויה מאוד בסוג הניתוח שבוצע, גודלו של הגידול שהוסר והיקף הניתוח הנדרש להסירו, אזור הניתוח, הליכים משלימים (כמו השתלת עור למשל), גילו של המטופל, מצבו הבריאותי הכללי וקצב ההחלמה האינדיבידואלי. באופן כללי נוכל לומר כי בניתוחים קטנים ההתאוששות וההחלמה קצרים, ניתן לחזור לשגרה מלאה (בכפוף להוראות הרופא) כבר למוחרת הניתוח.

כאשר מדובר על הסרה של גידול גדול תיתכן תקופת החלמה ארוכה יותר, לעיתים כשבוע ועד למספר שבועות. במהלך זמן יש ליטול תרופות שנרשמו על ידי הרופא, לשמור על היגיינה פוסט-כירורגית מלאה ולנוח ולתת לגוף הזדמנות להחלים.

מהן ההוראות לאחר הטיפול?

לאחר תקופת ההחלמה מהסרת הנגע חשוב להקפיד הקפדה יתרה על מספר דברים כדי למזער נזק נוסף לעור ואת הסיכון לחזרה של הסרטן, אלו כוללים:

  • תשומת לב יתרה לאזור הגידול ולאזורים אחרים בעור כולל בדיקה עצמית קפדנית לאיתור נגעים חדשים.
  • להגיע לכל פגישות המעקב אצל רופא העור בתדירות שהוא יקבע.
  • הימנעות מחשיפה לשמש ככל הניתן והקפדה על שימוש בקרם הגנה גם בחורף וגם בצל.
  • הימנעות משימוש במיטת שיזוף.

מהי הפרוגנוזה עבור מי שאובחן עם סרטן BCC?

סיכויי ההחלמה של מי שאובחן עם סרטן מסוג BCC בשלב מוקדם מצוינים ובמרבית המקרים ההחלמה מן הטיפול מהירה וללא תופעות לוואי יוצאות דופן. כמו כן, גידול הבסיס שולח גרורות במקרים נדירים מאוד עד 2% בלבד, כך שגם אם האבחנה נעשתה בשלב מתקדם עם טיפול נכון ומדויק הפרוגנוזה טובה וסיכויי ההחלמה גבוהים.

תשובות לשאלות נפוצות:

מה ההבדל בין BCC ל- SCC?

Squamous Cell Carcinoma – SCC הוא סרט עור נפוץ של תאי הקשקש הנמצאים בשכבה העליונה של העור. בדומה ל-BCC הוא מופיע בעיקר באזורים החשופים לשמש כגון הפנים והידיים. סרטן מסוג זה נוטה לגדול לאט אך אם הוא אינו מטופל בזמן הוא עשוי לחדור לרקמות עמוקות ואף לשלוח גרורות במקרים מסוימים בעוד שBCC- נוטה לעשות זאת במקרים נדירים מאוד. שיטות הטיפול ב-SCC זהים לזה של BCC ומתמקדות בסילוק הנגע העורי.

האם קרצינומה בעור מסוג BCC כואבת?

בקרצינומה של תאי הבסיס יש מעט מאוד תסמינים אם בכלל, המטופל לא ירגיש דבר – לא כאב, לא ולא אי נוחות. למעשה, במרבית המקרים סוג זה של סרטן מתגלה רק בבדיקה ויזואלית של העור, רק כאשר הרופא מזהה נגע החשוד כ-BCC.

האם הסרטן יכול לחזור לאחר הטיפול?

מי שחלה בעבר ב-BCC נמצא בקבוצת סיכון לחלות בו שוב גם אם הטיפול הראשון נעשה כהלכה. למעשה, כ-40% מן המטופלים בסוג זה של סרטן העור יחוו חזרה של הגידול באותו האזור. הסיבה לכך היא שקשה מאוד לזהות תאים סרטניים מיקרוסקופיים באזור הגידול לאחר שהוסר ואלו יכולים להתפתח מחדש לנגע נוסף. החדשות הטובות הן שטיפולים כירורגיים מתקדמים כגון ניתוח מוז (Mohs) והקפדה יתרה על הוראות רופא העור בשנים שלאחר הניתוח (למשל הימנעות מחשיפה לא מוגנת לשמש) יכולים להוריד משמעותית את הסיכוי לחזרה של הסרטן.

ד"ר עידו ליסי

ד"ר עידו ליסי

מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית | 
מנתח Mohs

ד"ר עידו ליסי

ד"ר עידו ליסי

מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית מנתח Mohs