השאירו פרטים לתיאום פגישת ייעוץ ונחזור אליכם בהקדם

X
קרטואקנטומה

קרטואקנטומה (Keratoacanthoma)

תוכן עניינים

נגעים עוריים המופיעים כחלק מתהליך ההזדקנות נפוצים, מרביתם אינם מהווים פגיעה אסתטית משמעותית ואינם מסוכנים. עם זאת, ישנם כמה סוגים של גידולי עור המופיעים בעיקר בגילאים מתקדמים שדורשים בדיקה ואבחון ואף הסרה מחשש להתפתחותה של מחלת הסרטן. אחד מסוגי הנגעים הללו הוא קרטואקנטומה. כיצד נראית קרטואקנטומה? מהם גורמי הסיכון? כיצד מאבחנים וכיצד מטפלים בנגע?

איך נראית קרטואקנטומה?

קרטואקנטומה היא נגע עורי מורם ובולט, גודלו נע בין 1.5 לכ-3 ס"מ כך שמדובר על גידול משמעותי. צורתו של הגידול היא כשל כיפה סימטרית המוקפת בטבעת בגוון אדום, במרכז הנגע כיב עור קשקשי. חוקרים משערים שמקורו של הגידול הוא בזקיקי השערה. הנגע גדל במהירות, תוך מספר ימים או שבועות ומופיע בעיקר באזורים החשופים לשמש. לעיתים הגידול נעלם מעצמו תוך מספר חודשים.

ישנן כמה צורות פחות שכיחות של קרטואקנטומה: Giant keratoacanthomas גידול משמעותי המגיע לממדים של מספר סנטימטרים, Keratoacanthoma centrifugum marginatum המתאפיין בכמה גידולים קרובים אחד לשני, תסמונת פרגסון-סמית בה מופיעים עשרות ואף מאות נגעים, Generalized eruptive keratoacanthoma המאופיינת באלפי נגעים קטנים בכל הגוף וקרטנואקנטומה המופיעה באזור הציפורניים.

מהם גורמי הסיכון?

  • גיל מתקדם
  • חשיפה בלתי מבוקרת לקרינת UV שמקורה מאור השמש או מיטות שיזוף
  • חשיפה לכימיקלים מסרטנים
  • מטופלים מדוכאי חיסון
  • HPV
  • היסטוריה משפחתית של קרטואקנטומה
  • טיפולים מסוימים למלנומה למשל מסוג BRAF inhibitor עשויים לעלות את הסיכוי להופעת קרטואקנטומה

כיצד מאבחנים קרטואקנטומה?

כל הופעה של נגע עורי הגדל במהירות מחייבת בדיקת רופא עור מידית לאבחון וטיפול מתאים. האבחון נעשה על ידי הרופא על פי הסימנים הקליניים של הגידול. הרופא יאבחן את הנגע בעזרת דרמטוסקופ, מכשיר המאפשר לראות את שכבות העור העמוקות ועל פי שיקול דעתו המקצועי ייתכן שישלח את המטופל לביצוע בדיקות נוספות. אבחנה מדויקת יותר תעשה לאחר הסרת הנגע ובדיקה פתולוגית.

האם מדובר בגידול סרטני? 

מקרים רבים של קרטואקנטומה מערבים גם קרצינומת תאי קשקש – SCC (Squamous Cell Carcinoma), במיוחד כאשר הנגעים מופיעים באזור הראש והצוואר. SCC הוא סוג נפוץ של סרטן העור בעל פוטנציאל של כ- 5% להתפתחות של מחלת סרטן מפושטת, בעיקר אם הוא נותר ללא טיפול. לכן, ובמיוחד אם ישנה אי בהירות אבחונית בין השניים מתייחסים לנגעים מסוג קרטואקנטומה כאל SCC מבחינת הגישה הטיפולית.

כיצד מטפלים בקרטואקנטומה?

במקרים מסוימים קרטואקנטומה יכולה לסגת עצמאית, יש לבחון את אפשרויות המעקב והטיפול מול רופא העור. עם זאת, כאשר הנגע מופיע בצוואר ובפנים ההתייחסות אליו היא כשל SCC והטיפול מתמקד בהסרתו. באזורים רגישים אסתטית כמו הפנים, הגישה המועדפת היא ניתוח מוז (נקרא גם מוהס/מוהז) – Mohs micrographic surgery. בגישה זו מוסר הגידול יחד עם שוליים מינימליים. ההליך מאפשר הן להסיר את הגידול בשלמותו והן לצמצם פגיעה אסתטית, שיקול מרכזי שכן מדובר לרוב בגידול משמעותי. הניתוח נעשה על ידי מנתח מוז שהוכשר לכך באופן ספציפי וביכולתו הן להסיר את הגידול והן לבחון את התאים שהוסרו למציאת שולי הגידול בזמן אמת. באזורים כגון הזרועות, הרגליים ופלג הגוף העליון בהם החשש לפגיעה אסתטית מועט נעשה שימוש גם בטיפול בהקפאה או אלקטרו-כירורגיה (Electrodesiccation and curettage).

מהי הפרגנוזה למי שעבור טיפול בקרטואקנטומה?

קרטנואנטומה המוסרת בשלמותה בניתוח מוז לא צפויה לחזור, אחורי ההצלחה הם כ-99% (!). לאחר הסרת הנגע בטיפול בהקפאה או אלקטרו-כירורגיה ישנו סיכוי לצמיחה מחודשת של הנגע באותו המקום וצורך בטיפול חוזר. כאשר קרטנואנטומה מאובחנת בזמן ומטופלת ניתן לצמצם פגיעה אסתטית באזור הגידול ולמזער את הסיכוי להתפתחותו של סרטן מסוג SCC העשוי במקרים מסוימים לסכן חיים.

Picture of ד"ר עידו ליסי
ד"ר עידו ליסי

מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית ומנתח Mohs

ד"ר עידו ליסי

ד"ר עידו ליסי

מומחה בכירורגיה פלסטית ואסתטית מנתח Mohs