מבוטחי קופת החולים מכבי זכאים לביצוע ניתוח מוז במסגרת הביטוח הרפואי בצוואר, פנים, ראש, קרקפת, קדמת שוק וגב כף היד (בכפוף לקבלת טופס התחייבות מתאים) במסגרת הקופה. ניתוח מוז מכבי מבוצע במרכז הרפואי "אסותא השלום" בתל אביב המצויד במעבדה מתקדמת לבדיקות פתולוגיות מיידיות, המאפשרת ביצוע הניתוח ברמה הגבוהה ביותר.
מהו ניתוח מוז (Mohs Micrographic Surgery)?
ניתוח מוז המכונה גם ניתוח מוהס או מוהז הוא טכניקה כירורגית מתקדמת המיועדת להסרת נגעים עוריים סרטניים. הייחודיות של השיטה טמונה בבדיקה מיקרוסקופית מיידית של שולי הגידול במהלך הניתוח ע"י הרופא המנתח עצמו. עובדה זו מאפשרת לוודא הסרה מלאה של התאים הסרטניים תוך שמירה מרבית על הרקמה הבריאה. ניתוח מוז מתאים במיוחד לגידולים באזורים רגישים כמו הפנים, שבהם חשוב לשמור על אסתטיקה מרבית. הניתוח מתאפיין באחוזי הצלחה גבוהים במיוחד – למעלה מ-99% במקרים רבים ומפחית משמעותית את הסיכון להישנות הגידול.
פגישת ייעוץ
במהלך הפגישה, ד"ר ליסי יבצע בדיקה מקיפה של האזור הנגוע ויסקור את ההיסטוריה הרפואית המלאה שלכם. חשוב להביא לפגישה את כל התיעוד הרפואי הרלוונטי, כולל תוצאות ביופסיה אם בוצעה. במהלך הפגישה תקבלו הסבר מפורט על תהליך הניתוח, הסיכונים האפשריים והתוצאות הצפויות. יוסבר גם על צלקת ניתוחית – ככלל אצבע האורך של הצלקת הוא פי 3 עד 5 מקוטר החסר שנוצר. יוסבר על סיבוכים כגון דימום, זיהום, ירידה בתחושה וכן הלאה, סוג וגודל הגידול הספציפי (דגימה נשלחת לבדיקות פתולוגיות לוודא שלא מדובר על סרטן אגרסיבי יותר). זו ההזדמנות שלכם לשאול שאלות ולהביע חששות. ד"ר ליסי יסביר גם על ההכנות הנדרשות לקראת הניתוח.
טרם הניתוח
כהכנה לקראת ההליך ייתכן ותתבקשו לעבור מספר בדיקות הדמיה כגון אולטרסאונד או CT בהתאם לשיקול לדעתו של הרופא. יש להכין רשימה מעודכנת של כל התרופות שאתם נוטלים באופן קבוע (ייתכן ותתבקשו להפסיק נטילת תרופות מדללות דם או תרופות אחרות, יש לתאם זאת עם הרופא המטפל ולא להפסיק מטילת תרופות ללא הנחייה מפורשת).
ביום הניתוח
לאן מגיעים? – בית החולים אסותא השלום ממוקם ברחוב יגאל אלון 98 בניין C בתל אביב. יש להגיע למחלקת הכירורגיה הפלסטית בקומה 5, כחצי שעה לפני מועד הניתוח.
מה להביא? – כמבוטחי מכבי, הניתוח מותנה בטופס 17 אשר ד"ר ליסי מנפיק עבורכם. יש להגיע עם תעודת זהות בתוקף. מומלץ להגיע בלבוש נוח ולהביא מעיל או סוודר חם, שכן בחדר הניתוח עשוי להיות קר. מומלץ להצטייד במזון ושתייה הן למטופל והן למלווים. כמו כן, כדאי להביא חומר קריאה או עיסוק שקט אחר ולהתכונן לשהייה ארוכה בבית החולים. המלווה יכול לשהות איתכם בחדר ההמתנה ולסייע לכם לאחר הניתוח. יש להתכונן לשהייה ארוכה ולהתאזר בסבלנות שכן ההליך הכולל עשוי להימשך מספר שעות.
מה עושים לפני הניתוח? – ביום הניתוח, מומלץ להגיע לאחר ארוחה קלה, שכן הניתוח מתבצע בהרדמה מקומית ואין צורך בצום. צוות המחלקה יקבל אתכם ויבצע את ההכנות הנדרשות לניתוח כולל פתיחת תיק רפואי במרכז ובדיקת מדדים ע"י אחות חדר ניתוח. לאחר מכן תתבקשו להחליף בגדים לבגדי אשפוז.
הניתוח
ניתוח מוז מתבצע בחדר טיפולים ייעודי בשלבים מדויקים ומתוכננים היטב. תחילה, מתבצעת הרדמה מקומית של האזור. לאחר מכן המנתח מסיר את שכבת הגידול הראשונה יחד עם שוליים של כ1 עד 2 מ"מ של רקמה סביבה. הרקמה שהוסרה מועברת מיד למעבדה, שם היא מועברת הליך ייעודי ונבדקת ע"י הרופא המנתח. תהליך זה מאפשר לוודא בסבירות גבוהה מאוד שכל התאים הסרטניים הוסרו. אם מתגלים תאים סרטניים בשוליים, מתבצעת הסרה נוספת רק באזור הספציפי שבו נמצאו התאים. התהליך חוזר על עצמו עד שכל שולי הגידול נקיים מתאים סרטניים. לאחר שמוודאים שכל הגידול הוסר, מתבצע שחזור של האזור המנותח בשיטה המתאימה ביותר למקרה הספציפי.
התהליך כולו עשוי להימשך מספר שעות, שכן יש להמתין לתוצאות הבדיקות המיקרוסקופיות בין שלב לשלב. צוות המחלקה יהיה זמין לכל שאלה או צורך שיתעורר במהלך היום.
לאחר הניתוח
התקופה שלאחר הניתוח מחייבת תשומת לב מיוחדת לתהליך ההחלמה. מיד בתום הניתוח, תקבלו הנחיות מפורטות לטיפול בפצע הניתוחי והסבר על תהליך ההחלמה הצפוי. בימים הראשונים עשויים להופיע כאב, נפיחות או שטפי דם באזור הניתוח – אלו תופעות טבעיות שיחלפו בהדרגה. חשוב להקפיד על מנוחה ולהימנע ממאמץ פיזי משמעותי במשך מספר ימים. במקרה של כאב, ניתן ליטול משככי כאבים בהתאם להמלצות הרופא. תקבלו מספר טלפון לפניות דחופות ומועד למעקב ראשון. חשוב להגיע לכל ביקורות המעקב שנקבעו כדי לוודא שתהליך ההחלמה מתקדם כראוי.
הנחיות לטיפול בפצע הניתוחי
- ריפוי משני – בחלק מהמקרים, הפצע יושאר פתוח לריפוי טבעי, תהליך המכונה "ריפוי משני". בשיטה זו, הגוף מייצר רקמה חדשה לסגירת הפצע ללא התערבות. התהליך דורש טיפול קפדני בפצע, הכולל ניקוי יומי ושימוש במשחה אנטיביוטית, משחה לעידוד טיפול בפצע או חבישות מתקדמות בהתאם להנחיות. יש להקפיד על החלפת חבישה יומית ולשמור על סביבת הפצע נקייה ויבשה. לרוב, במשך כשבועיים לאחר הניתוח ישנן הפרשות מן הפצע, מדובר על תופעה טבעית שתחלוף ככל שתהליך הריפוי ממשיך. התהליך עשוי להימשך מספר שבועות, כאשר בסופו הפצע נסגר עצמונית.
- תפרים – כאשר סגירת הפצע מתבצעת באמצעות תפרים, יש לפעול בהתאם להנחיות מדויקות לשמירה על אזור התפרים. חשוב לשמור על האזור יבש ונקי ולהימנע מפעילות העלולה למתוח את התפרים. במידה ונעשה שימוש בתפרים נספגים התפרים מכוסים בפלסטר שאין להסירו. ניתן להרטיב את המקום, אין לנסות להסיר את הפלסטר. כאשר מדובר על תפרים שאינם נספגים אין להרטיבם במשך 24 שעות. לאחר מכן יש למרוח משחה אנטיביוטית. הסרת התפרים מתבצעת בדרך כלל כשבוע עד שבועיים לאחר הניתוח, בהתאם למיקום ולגודל החתך. עד להסרת התפרים, יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת ולהקפיד על חבישה נכונה.
- שתל עור – במקרים בהם נעשה שימוש בשתל עור, תהליך ההחלמה מחייב תשומת לב מיוחדת. השתל נלקח מאזור תורם בגוף ומוצמד לאזור הניתוח. בימים הראשונים, חיוני להימנע מכל לחץ או חיכוך באזור השתל כדי לאפשר את קליטתו המיטבית. יש לקחת אנטיביוטיקה לפי הוראות הרופא. לאחר הניתוח הפצע נשאר ללא חבישה. תהליך ההחלמה כולל מעקב צמוד אחר צבע השתל וסימני קליטה. כשבוע לאחר הניתוח יש להגיע לפגישה לחבישת הפצע יש להקפיד על חבישה יחד עם טיפול במשחה אנטיביוטית.
- מתלה – שימוש במתלה מקומי הוא טכניקה מתקדמת לשחזור האזור המנותח. המתלה מבוסס על ניוד רקמת עור סמוכה לכיסוי החוסר שנוצר לאחר הסרת הנגע. המתלה נסגר לרוב על ידי תפרים נמסים (יש לנהוג בפצע לפי הוראות הטיפול התפרים). הטיפול במתלה דורש זהירות מיוחדת בימים הראשונים לאחר הניתוח. יש להימנע מתנועות חדות או מתיחה של האזור המנותח. חשוב לעקוב אחר צבע המתלה וטמפרטורת העור באזור.
במקרה של אדמומיות חריגה, כאב חזק או הפרשה מהפצע, שינוי צבע קיצוני, תחושת חום באזור, עלייה בחום הגוף או דבר מה אחר שנראה כי אינו כשורה יש לפנות מידית להערכה רפואית.
הנחיות כלליות לאחר ניתוח מוז
לאחר ניתוח מוז, ישנן מספר הנחיות חשובות שיש לשמור עליהן לאורך תקופת ההחלמה:
- יש להימנע מפעילות גופנית מאומצת במשך שבוע לפחות כדי לאפשר לפצע להתאחות כראוי.
- לאחר הסרת התפרים, חשוב לשמור על הפצע נקי בסביבה לחה (מריחת וזלין) ולהחליף חבישות בהתאם להנחיות שקיבלתם.
- לאחר הסרת התפרים מומלץ להשתמש במשחות המכילות ויטמין E
- לאחר ניתוח מוז באזור הראש, מומלץ לישון עם הראש מורם על מספר כריות בימים הראשונים כדי להפחית נפיחות.
- אם הניתוח קרוב לאזור העפעפיים מומלץ להשתמש בקומפרסים קרים יומיים-שלושה לאחר הניתוח כדי להפחית בצקת.
- יש להימנע מחשיפה לשמש ולהקפיד על שימוש במסנן קרינה בעל מקדם הגנה גבוה וכובע רחב שוליים גם לאחר ההחלמה (גם בחורף וגם בצל) על מנת למנוע התכהות של הצלקת. בחשיפה ממושכת לשמש יש לשים פלסטר על האזור הניתוחי.
- במקרה של כאבים, ניתן ליטול משככי כאבים על פי המלצת הרופא.
- חשוב להקפיד על הגעה לכל ביקורות המעקב שנקבעו ולדווח על כל תופעה חריגה. חשוב להיות ערניים לאזור הניתוחי שכן ישנו סיכוי לחזרת הגידול גם לאחר הליך מוז מוצלח.
מידע נוסף למטופלי קופת החולים מכבי בבית החולים "אסותא השלום" יגאל אלון
בית החולים אסותא השלום מציע למטופלים סביבה רפואית מתקדמת ונוחה. המרכז מצויד במיטב הטכנולוגיות הרפואיות ומעסיק צוות מקצועי ומנוסה. לרשות המטופלים עומדים שירותי מזכירות רפואית הזמינים לכל שאלה או בירור. בנוסף, קיימת קפיטריה כשרה בבית החולים ושירותי רווחה לתמיכה במטופלים ובני משפחותיהם. המרכז פועל בהתאם לכל תקני האיכות והבטיחות המחמירים ביותר.
דרכי הגעה
בית החולים אסותא השלום ממוקם ברחוב יגאל אלון 98 בניין C בתל אביב, במיקום נגיש ומרכזי סמוך לקניון עזריאלי ותחנת רכבת "השלום". ניתן להגיע למקום בקלות באמצעות תחבורה ציבורית – מספר קווי אוטובוס עוצרים בסמוך לבית החולים והתחנה הקרובה ביותר של הרכבת הקלה נמצאת במרחק הליכה קצר. למגיעים ברכב פרטי, הגישה נוחה מכביש איילון ומצירי תנועה מרכזיים נוספים. מחוץ לבניין ישנם שלטי הכוונה ברורים המובילים למחלקות השונות. צוות הקבלה זמין לסייע בהכוונה למיקום המדויק במתחם.
הסדרי חניה
לנוחות המטופלים, קיים חניון תת קרקעי מרווח בבניין בית החולים. החניון מאובטח ומצולם 24 שעות ביממה, עם גישה נוחה במעליות ישירות לכל קומות בית החולים. מטופלים זכאים להנחה משמעותית בתעריף החניה עם הצגת כרטיס החניה בקבלה הראשית או במשרד החניון. לבעלי תו נכה קיימים מקומות חניה ייעודיים בקרבת הכניסה. בכניסה לחניון בסמוך לעמדת הבידוק ישנן חניות נכים לרכב עם מעלון. בנוסף, קיימת אפשרות לחניה ברחובות הסמוכים, אך מומלץ להשתמש בחניון בית החולים לנוחות מרבית.
עבור מטופלי מכבי, ניתן לקבל מידע נוסף והכוונה מהמוקד הטלפוני של קופת החולים בטלפון *3555 או ממזכירות בית החולים אסותא השלום בטלפון 03-7643000.